Bira, halk arasında “zengin hastalığı” olarak bilinen “gut”a yakalanma riskini artırıyor. Özellikle yaşlılarda risk daha fazla.
Soner ÖZCAN/ANTALYA (AHT)
HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji
Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, biranın erişkin
yaşlardaki insanlarda en sık görülen iltihaplı romatizma olan gut
hastalığına yakalanma riskini artırdığını söyledi. Alkol tüketiminin
halk arasında “zengin hastalığı” olarak bilinen gutun
artmasında etkili olduğunu belirten Prof. Ertenli, alkollü içecekler arasında en masum içkinin ise şarap olduğunu açıkladı.
ERKEKTE DAHA FAZLA
Erişkin yaş grubunda en sık görülen iltihaplı romatizma olan guta,
erkeklerin yakalanma oranının kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla
olduğunu ifade eden Prof. Ertenli, “Gut hastalığı, 65 yaş üstü
erkeklerde yüzde 15 oranında görülürken, kadınlarda genellikle menopoz
sonrasında ortaya çıkar. Son yıllarda gut hastalığı daha sık görülüyor.
Bunda yaşam süresinin uzaması, alkol, obezitenin, metabolik
sendromun ve yüksek protein içerikli beslenmenin artması önemli rol oynuyor” dedi.
Gut hastalığının, kristalleşen ürik asidin dokularda birikmesi sonucu
ortaya çıktığını anlatan Prof. Ertenli, “Tedavi edilmediği takdirde
tekrarlayan eklem şişliklerine ve tofüs adı verilen yumruların
oluşmasına yol açar. Hastalık bazen böbrek taşı oluşumuna da neden
olur. Gut tedavisinde, ürik asit düzeyinin aşağıya çekilmesi
hedeflenir. Ancak halk arasında katı diyet uygulamak gibi yanlış bir
inanış var, bu doğru değil” dedi.