Fatsa Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı
Dr. Gülden Altunbulak, damar tıkanıklıklarının insanların yaşam
düzenleriyle alakalı olduğunu belirterek, "Düzenli egzersiz yapan,
yemeğine, diyetine dikkat eden, kırmızı etten, hayvani gıdalardan
sakınanlarda tıkanıklık gelişme riski daha düşük" dedi.
Yaş faktörünün de damar tıkanıklıklarında çok etkili olduğunu ifade
eden Nörolog Uzm. Dr. Gülden Altunbulak, düzenli egzersiz yapan,
yemeğine, diyetine dikkat eden, kırmızı etten, hayvani gıdalardan
sakınanlarda tıkanıklık gelişme riskinin daha düşük olduğunu vurguladı.
Altunbulak, "Bunun yanında sigara ve alkol kullanımından kaçınarak
damar tıkanıklığını en aza indirebiliriz. Yemeğimize dikkat ederek,
tansiyonumuz varsa düzenli olarak ilaçlarımızı kullanarak, şekerimizi
düzenli sınırlar içerisinde tutarak, zayıflayarak, sigara içmeyerek,
egzersizimizi düzenli bir şekilde yaparak damar tıkanıklıklarından
mümkün mertebe kaçınabiliriz. Özellikle genç yaşta damar tıkanıklıkları
günümüzde çok gördüğümüz bir hastalık. Burada da daha çok kromozom
bozukluklarına bağlı pıhtılaşma faktörlerinin rol oynadığı düşünülüyor
veya kalbe bağlı bir takım hastalıklar damar tıkanıklığına genç yaşta
yakalanma riskini artırıyor. Dolayısı ile bu tür hastalıkları tespit
etmede, ortaya koymada, tedavi etmede, takip etmede nöroloji esas
olarak tıbbın alanı olarak görev yapıyor" diye konuştu. TANSİYON HASTALARINA TAVSİYELER
Eğer
hastanın bir hipertansiyon denilen tansiyon yüksekliği söz konusuysa o
tür hastalara tuzsuz değil de az tuzlu yemeği önerdiklerini ifade eden
Uzman Dr. Altunbulak, şunları söyledi: "Çünkü tuzsuz yemek, çok fazla
önerdiğimiz bir konu değil. Az tuzlu, fakat sofrasında tuzluğu
kesinlikle eksik edecek hasta. Yani yemek yapılırken az miktarda tuz
atılacak ve sofraya geldiği takdirde yemeğin asla ve asla üzerine tuz
serpilmeyecek. Onun dışında şeker hastalığı olanlarda da şeker konusuna
dikkat edilecek, şekerli gıdalar tüketmeyecek, meyveyi sayıyla,
porsiyonla tüketecek, şeker haplarını düzenli kullanacak. Damar
tıkanıklığı geçiren hastalar için özellikle en dikkat edilmesi gereken
konu da kandaki kolesterol ve ripit yüksekliğini düzenlemek. Bunda da
kırmızı etten uzak kalması gerekiyor hastanın. Hayvani gıdalardan
,tereyağından uzak kalması gerekiyor; kaymak, kaşar gibi gıdalar
tüketmemesi gerekiyor. Bunlara dikkat ederek yaşam tarzını daha iyi
hale getirebilir. Damar tıkanıklığı geçirdiğinde tekrar damar
tıkanıklığı geçirme riskini azaltabilir."